taiteilija

Taiteilijan ura ja kulttuurin tuottaminen 2020-luvulla

Urahaaveita ja unelmia taiteen ja kulttuurin parissa vähätellään edelleen, ja toisaalta moni taiteilijan alku ei koskaan pääse niin sanotusti kukkaansa, kun pelko omasta toimeentulosta sekä pärjäämisestä yhteiskunnassa voi jännittää ja ahdistaa. Toimiminen taiteen ja kulttuurin parissa voi ehkä ollakin oma, henkilökohtainen riskinotto, sillä usein kuulee tarinoita alan suuresta työttömyysasteesta. Vaikka opiskelupaikkoja näillä aloilla supistetaan, sanotaan luovan alan toisaalta olevan yksi merkittävimmistä työllistäjistä tulevaisuudessa. Paljon riippuu siitä, miten käsitämme taiteen ja kulttuurin ja millaisiin luoviin tehtäviin tulevaisuuden taiteilijoita tarvitaan. 

Mistä apurahoja voi hakea ja miten kevytyrittäjyys toimii taiteilijana? Entä mikä on Alvar Aalto Research? Näitä kysymyksiä pohditaan tässä blogipostauksessa. 

Sivutoiminen tai kokoaikainen toimiminen kevytyrittäjänä 

Kevytyrittäjyys on ollut oma juttunsa jo useamman vuoden ajan, ja viime vuosien aikana alalle on tullut useita toimijoita, jotka tarjoavat laskutuspalveluita pientä käyttömaksua vastaan. Yksi kiinnostavimmista alan tulokkaista on Free, joka tarjoaa yhden alan edullisimmista käyttökuluista, jotka ovat 4% luokkaa. Tämä on alhaisempi, kuin monella muulla tunnetulla laskutuspalvelulla. Kuten yleensä kevytyrittäjäpalveluissa on tapana, on rekisteröityminen Freellä ilmaista, jolloin uusi käyttäjä pääsee rekisteröitymään palveluun huoletta. 

Taide- ja kulttuurialalla sivutoimiset työt ja useat tulonlähteet ovat tyypillisiä. Monet myös tienaavat lisätienestiä päivätyönsä lisäksi, jolloin harvalla on aikaa hoitaa laskuttamista ja muita paperitöitä kiireisen arjen ohella. Kevytyrittäjyyteen kohdistuu kuitenkin paljon kysymyksiä, ja monia askarruttaa etenkin työttömyysturvaan liittyvät kysymykset kevytyrittäjillä. Opi lisää aiheesta kevytyrittäjyys työttömyysturva, klikkaamalla tästä

Mikä on Alvar Aalto Research?

Alvar Aalto Research eli alvaraaltoresearch.fi on Alvar Aalto -säätiön julkaisema ja ylläpitämä verkkosivu. Sivun tarkoituksena on tuoda yhteen kaikkea tutkimusta, joka liittyy Aaltoon tavalla tai toisella. Olemme kiinnostuneet Aaltoon kohdistuvasta tutkimuksesta riippumatta tieteenalasta, joten kaikki tiedejulkaisut ovat tervetulleita. 

Kirjailija-välilehdeltä löydät tutkimukset, artikkelit ja muut julkaisut, joita sivustomme aiheesta on tehty. Välilehti on järjestetty kirjailijoiden mukaan yhteystietoineen, jotta kyseisestä artikkelista kiinnostuneet pystyvät olemaan yhteydessä sen kirjoittaneeseen henkilöön. Voit myös lukea tapahtumista ja julkaisuista sivustollamme sekä ottaa yhteyttä 

Taiteen tai kulttuurin parissa Suomessa 

Taiteen ja kulttuurin parissa työskentelevät ovat nykyään monialaisia toimijoita, jotka harvoin toimivat vain yhden alueen, esimerkiksi kuvataiteen, parissa. Taiteilijoilta kaivataan etenkin digitaalisen taiteen ja visuaalisuuden ymmärtämistä. Taide halutaan myös tuoda ihmisten arkeen, ja yksi tapa, jota monet kunnat ovat toteuttaneet, on prosenttiperiaate. Prosenttiperiaate on päätös, jossa tietty prosenttiosuus (yleensä 1%) budjetista käytetään taiteeseen rakentamisessa. Taiteilijoille ja kulttuurialan osaajille on kysyntää myös erilaisissa viestinnän tehtävissä sekä tapahtumatuotannossa. Useat taiteilijat työskentelevät projektiluontoisesti, jolloin omaa työtä kohtaa tietty epävarmuus projektin tai hankkeen päättyessä. Työskentelymalli yleistyy myös muilla aloilla, ja projekteja saattaa alan ammattilaisella olla menossa useampia samanaikaisesti. 

Mitkä tahot antavat avustuksia taiteelle ja kulttuurille Suomessa? 

Pidempien taide- ja kulttuuriprojektien rahoittamiselle voi olla haastaavaa löytää rahoituista. Avustuksia ja rahoitusta jaetaan kuitenkin useamman toimijan puolesta, ja niiden haastavuus oikeastaan pohjautuu pitkään hakuprosessiin eikä niinkään niiden olemassaolon puutteeseen. Yksi avustuksia tarjoava toimija on Taiteen edistämiskeskus eli Taike, joka jakaa vuodessa 40 miljoonaa euroa taiteelle ja kulttuurille. Näitä ovat muun muassa valtion taiteilija-apurahat, näyttöapurahat ja kohdeapurahat. Taiteen edistämiskeskuksen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa rahoitusta erilaisiin taide- ja kulttuurihankkeisiin sekä järjestöille avustuksia toiminnan mahdollistamista varten. Lisäksi kunnalliset ja yksityiset toimijat sekä säätiöt kustantavat hankkeita taiteen ja kulttuurin parissa.